Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj pokaże jak przygotować pyszną pastę z cukinii którą można podać z mięsem, jako dodatek do kanapek lub zjeść samą z pieczywem. Jeżeli lubimy cukinię to polecam wypróbować przepis.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5222
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1270
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5222
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1270
Składniki
Cukinię obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na durszlak i delikatnie solę (daję 3 większe szczypty soli), mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Następnie cukinię delikatnie odciskam. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach, z papryczki chili usuwam nasionka, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do marchwi. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Czosnek kroję na mniejsze kawałki.
Teraz w rondlu lub na głębokiej patelni, podsmażam na rozgrzanym oleju cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję marchew i papryczkę i smażę jeszcze około 5 minut. Następnie dodaję cukinię, czosnek, bazylię, oregano, paprykę słodką i duszę około 10 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodaję cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze duszę około 3 minut. Wyłączam grzanie i warzywa rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Po rozdrobnieniu pastę jeszcze przez chwilę podgrzewam, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sprawdzam smak i doprawiam solą i pieprzem – pasta ala ketchup jest gotowa.
Gorącą pastę nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam na ręczniku do góry dnem, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystygnięcia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to należy je za pasteryzować, na mokro lub na sucho w piekarniku. Ja pasteryzuję na morko około 15 minut. Po pasteryzacji również ustawiam je do góry dnem i nakrywam ręcznikiem. Pasta a`la ketchup z cukinii jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa