Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta pasta z czerwonej papryki o do słoików. Zrobisz ją bez trudu, wystarczą 2 główne składniki: papryka oraz czosnek oraz odrobina przypraw. Taka pasta znakomicie sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub jako dodatek do makaronu. Może też zastąpić tradycyjny ketchup.
 
         
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1173
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5702
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8785
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18252
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1173
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5702
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8785
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18252
 
         
         
                Składniki
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Papryki dokładnie umyj i osusz. Przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
Połówki papryk wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, ułóż je do góry skórką. Piecz w temperaturze 200 stopni, do momentu, aż skórka się lekko przypali i pomarszczy.
Upieczone papryki odstaw do przestygnięcia, następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez minutę. Dorzuć pokrojoną paprykę. Zmniejsz ogień, wsyp sól, cukier i pieprz. Wszystko duś jeszcze około 40 minut.
Po upływie czasu zdejmij z ognia i zblenduj paprykę wraz z czosnkiem na gładką masę. Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Porządnie zakręć.
Zakręcone słoiczki włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pasteryzuj przez 30 minut.