Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz ogórkowe krokodylki to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Chrupiąca,pikantna,z lekko słodkim posmakiem cukinia idealnie pasuje do dań mięsnych lub kanapek.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Składniki
Cukinię obieramy,kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Tak przygotowanej cukini potrzebujemy ok.2 kg. Cukinię przekładamy do miski, zasypujemy solą,mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 godz. W tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy. Po upływie 5 godz. cukinię odsączamy z soków które puściła. Do cukini dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Olej podgrzewamy z papryką ostrą i słodką i wlewamy do cukini. Mieszamy. Ocet zagotowujemy z cukrem, mieszamy do czasu aż się rozpuści i dodajemy do cukini. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 godz. Cukinię wraz z czosnkiem przekładamy do słoików,zalewamy zalewą w której się marynowała, zakręcamy i pasteryzujemy 8-10 min.