Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Przepis na 6 słoików ok 200ml.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1466
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5985
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8884
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18820
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1466
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5985
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8884
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18820
Składniki
Pigwę porządnie szoruję szczoteczką, płuczę w wodzie z sodą, Nie obieram, kroję w półksiężyce szerokości maks. do 1 cm pozbywając się gniazd nasiennych. Zasypuję ksylitolem, dokładnie mieszam i zostawiam na 3 dni w szklanej misie przykrytej ściereczką - w chłodnym miejscu.
Gdy pigwa puści sok, pakuję do czystych, suchych słoików. Mocno zakręcam szczególnie pilnując czystości gwintów i nakrętek (przecieram szmatką zamoczoną w alkoholu). Wekuję w piekarniku 30 minut 120 stopni, studzę do góry dnem przez całą noc. Przechowuję nawet 2, 3 lata - z ksylitolem nie sfermentuje :)