Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Przepis na 6 słoików ok 200ml.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1361
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1320
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1361
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1320
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Składniki
Pigwę porządnie szoruję szczoteczką, płuczę w wodzie z sodą, Nie obieram, kroję w półksiężyce szerokości maks. do 1 cm pozbywając się gniazd nasiennych. Zasypuję ksylitolem, dokładnie mieszam i zostawiam na 3 dni w szklanej misie przykrytej ściereczką - w chłodnym miejscu.
Gdy pigwa puści sok, pakuję do czystych, suchych słoików. Mocno zakręcam szczególnie pilnując czystości gwintów i nakrętek (przecieram szmatką zamoczoną w alkoholu). Wekuję w piekarniku 30 minut 120 stopni, studzę do góry dnem przez całą noc. Przechowuję nawet 2, 3 lata - z ksylitolem nie sfermentuje :)