Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ogórkowa w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros to prosta do przygotowania, pełna smaku, pikantna sałatka, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 220
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104550
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 220
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104550
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Składniki
Ogórki umyć, obciąć końcówki z obu stron i pokroić w plastry. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. 4 ząbki czosnku również pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w pióra. Wszystkie warzywa włożyć do dużej miski i wymieszać ze sobą.
Do miseczki dodać 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru, 3/4 szklanki oleju, 2 łyżki soli oraz 30 gram przyprawy gyros i wymieszać. Zalewę wlać do miski z warzywami, całość dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Przygotowaną sałatkę układać w słoiki i mocno zakręcać. Pasteryzować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyjąć, przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką. Gotową sałatkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!