Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikantny domowy ketchup

Pikantny domowy ketchup

Autor:

Przepisów i artykułów: 431 Ocena: 6143

Dodano:

Odsłon: 5416

może to bardziej Ajwar, ale jest pyszny i tak naprawdę niezbyt pracochłonny, znakomity do kanapek i potraw z grila

Składniki

  • papryka czerwona 3 kg
  • czosnek 3 główki
  • cukier 1 1/2 szkl
  • olej 1 szkl
  • sól 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, gęsty, 3 słoiczki
  • bazylia suszona 1 opak
  • ocet 1 szkl
  • liście laurowe 3 szt
  • papryka ostra lub chilii 1 łyżka
  • pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pikantny domowy ketchup

Przygotowanie

  1. 1. paprykę umyć, przekroić, usunąć nasiona i błonki, pokroić na kawałki,
    2. do garnka włożyć paprykę, dodać obrany czosnek, olej, cukier i sól, gotować 20 min, po tym czasie zmiksować,
    2. dodać 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, liście laurowe, bazylie, ocet i paprykę oraz pieprz, gotować jeszcze 10 min,
    3. wyjąć liście laurowe, nalewać do słoiczków, z tej porcji wychodzi 20 słoiczków (takich po koncentracie), pasteryzować 20-25 min,





    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 września 2017 Pikantne przetwory i nie tylko biorę w ciemno :)
Ne ma to, jak trochę ostrości na języku ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń