Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz

Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 1067

Dodano:

Odsłon: 566

Pikle z żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Przepis pochodzi z 426. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • ½ kg fasolki szparagowej żółtej
  • ½ kg fasolki szparagowej zielonej
  • pęk kwiatów kopru
  • liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • czosnek
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • oliwa
  • MARYNATA:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki miodu
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Fasolkę namoczyć w lodowatej wodzie, odciąć ogonki i usunąć łyko. Ułożyć pionowo w słoikach. Dodać koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kolendrę.

  2. Z wody, octu, soli i cukru zagotować zalewę i zalać nią na fasolkę.

  3. Na wierzch każdego słoika wlać po łyżce oliwy. Zakręcić.

  4. Pasteryzować w garnku lub piekarniku przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

  5. Przechowywać w piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia wczoraj, o 10:38 Pikle na pewno smaczne, jeszcze nie robiłam, musze to nadrobić. Ja zalewam fasolkę sosem pomidorowym i pasteryzuję. W zimie mam gotowy dodatek do obiadu lub podgrzewam i mam fasolkę solo :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń