Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle ogórkowe w winie z miodem

Pikle ogórkowe w winie z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3616

Dodano:

Odsłon: 809

To pyszna, aromatyczna marynata, w smaku prawie nie kwaśna, raczej winno-miodowa z nutą przypraw korzennych. Pełen luksus! Na pikle najlepiej nadają się przerośnięte ogórki gruntowe - takie z pestkami w środku.

Składniki

  • 4 kg przerośniętych ogórków gruntowych lub sałatkowych
  • garść soli kamiennej
  • 2/3 szklanki mocnego octu jabłkowego lub winnego
  • 4 szklanki białego wytrawnego wina (część wina można zastąpić cydrem jabłkowym)
  • 10 łyżeczek białej gorczycy
  • 10 liści laurowych (liści powinno być przynajmniej tyle, ile słoiczków z piklami)
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 30 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 goździków (lub tyle, ile słoików)
  • 10 kawałków kory cynamonu (tyle, ile słoików – by w każdym mógł znaleźć się jeden zwitek)
  • 400 g prawdziwego pszczelego miodu, najlepiej jasnego – używam zwykle rzepakowego
  • ewentualnie cukier do dosłodzenia, jeśli zalewa wciąż wydaje Ci się mało słodka
  • pół szklanki odcedzonego słonego soku z ogórków – warto dodać do marynaty, bo wzbogaca i pogłębia smak
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przerośnięte ogórki, duże i żółte, obierz ze skórki, pokrój w podłużne ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Zależnie od wielkości – podziel ogórki na cząstki. Z 4 kilogramów ogórków po obraniu i oczyszczeniu powinno pozostać około 2 kg gotowych cząstek i na tyle obliczona jest ilość zalewy.

  2. Posyp garścią soli i pozostaw w misce na godzinę. Trzeba przykryć ściereczką, bo muszki latają!

  3. W międzyczasie przygotuj zalewę. Można nawet zrobić ją wcześniej, aby dobrze nabrała smaku..Do wrzącego octu z winem wsyp białą gorczycę, trochę liści laurowych, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu i goździków. Dodaj prawdziwy miód lub zmieszaj cukier i miód do smaku .Można też dodać pół szklanki solanki odcedzonej z ogórków. Na koniec wrzuć kawałki kory cynamonu. To kora ma nadać ton, czyli smak całej zalewie. Gotuj przez chwilę. Ma ona być wyraźnie słodko-kwaśna, a raczej winno-miodowa. Z nutą korzenną. Mniam!

  4. Kawałki ogórków, odcedzone z solanki, układaj w słojach i zalewaj gorącą marynatą. Staraj się sprawiedliwie rozdzielić liście laurowe, goździki i laski cynamonu do poszczególnych słoików. Z podanej proporcji udaje się uzyskać około 10 słoików o pojemności 300-350 ml.

  5. Pasteryzuj w kotle 20 min. od momentu zagotowania, po czym wyjmij z kąpieli wodnej na deskę i przykryj grubym ręcznikiem . Pozostaw tak do wystudzenia słoików.

  6. Czasem zostaje mi trochę zalewy, przygotowuję więc w podobny sposób cukinię. Wychodzi bardzo smaczna!

  7. A zimą, gdy otwieramy słoiczek winnych pikli ogórkowych lub cukiniowych, z przyjemnością zjadamy warzywa, a luksusową winno-miodową zalewę wykorzystujemy do przygotowania sosu sałatkowego. Wystarczy dodać oliwę lub dobry olej do marynaty, dobrze wstrząsnąć słoikiem i już można polewać gotowym sosem sałatę. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 30 sierpnia 2018 Cudowne zestawienie smaków <3 Uwielbiam takie połączenia <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń