Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszna, aromatyczna marynata, w smaku prawie nie kwaśna, raczej winno-miodowa z nutą przypraw korzennych. Pełen luksus! Na pikle najlepiej nadają się przerośnięte ogórki gruntowe - takie z pestkami w środku.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 36
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 110
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 36
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 110
Składniki
Przerośnięte ogórki, duże i żółte, obierz ze skórki, pokrój w podłużne ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Zależnie od wielkości – podziel ogórki na cząstki. Z 4 kilogramów ogórków po obraniu i oczyszczeniu powinno pozostać około 2 kg gotowych cząstek i na tyle obliczona jest ilość zalewy.
Posyp garścią soli i pozostaw w misce na godzinę. Trzeba przykryć ściereczką, bo muszki latają!
W międzyczasie przygotuj zalewę. Można nawet zrobić ją wcześniej, aby dobrze nabrała smaku..Do wrzącego octu z winem wsyp białą gorczycę, trochę liści laurowych, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu i goździków. Dodaj prawdziwy miód lub zmieszaj cukier i miód do smaku .Można też dodać pół szklanki solanki odcedzonej z ogórków. Na koniec wrzuć kawałki kory cynamonu. To kora ma nadać ton, czyli smak całej zalewie. Gotuj przez chwilę. Ma ona być wyraźnie słodko-kwaśna, a raczej winno-miodowa. Z nutą korzenną. Mniam!
Kawałki ogórków, odcedzone z solanki, układaj w słojach i zalewaj gorącą marynatą. Staraj się sprawiedliwie rozdzielić liście laurowe, goździki i laski cynamonu do poszczególnych słoików. Z podanej proporcji udaje się uzyskać około 10 słoików o pojemności 300-350 ml.
Pasteryzuj w kotle 20 min. od momentu zagotowania, po czym wyjmij z kąpieli wodnej na deskę i przykryj grubym ręcznikiem . Pozostaw tak do wystudzenia słoików.
Czasem zostaje mi trochę zalewy, przygotowuję więc w podobny sposób cukinię. Wychodzi bardzo smaczna!
A zimą, gdy otwieramy słoiczek winnych pikli ogórkowych lub cukiniowych, z przyjemnością zjadamy warzywa, a luksusową winno-miodową zalewę wykorzystujemy do przygotowania sosu sałatkowego. Wystarczy dodać oliwę lub dobry olej do marynaty, dobrze wstrząsnąć słoikiem i już można polewać gotowym sosem sałatę. Smacznego!