Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle ogórkowo cukiniowe

Pikle ogórkowo cukiniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 891 Ocena: 18118

Dodano:

Odsłon: 5453

Mieszane pikle są przepyszne!

Składniki

  • Ogórek gruntowy 1 kg
  • Cukinia młoda 1,5 kg
  • Sól 2-3 łyżki
  • Cukier 0,5- 0,75 szklanki
  • Ocet 0,5 szkl
  • Gorczyca 2 łyzki, chili 1 łyżka, kurkuma 1 łyżka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikle ogórkowo cukiniowe

Przygotowanie

  1. Umyłam warzywa. Jeśli używamy przerośniętej cukinii to trzeba ja obrać ze skórki i wybrać nasiona. Po ogórki wysłałam męża- kupił szklarniowe :D
    Ogórki obrałam i wszystko pokroiłam na półplasterki.

  2. Zasypałam solą, poczekałam, aż puszą sok i go odlałam.

  3. Zasypałam cukrem, poczekałam , aż puszą sok i go odlałam.

  4. Dodałam ocet, gorczycę, kurkumę i chili. Jak się później okazało mogłam dodać więcej kurkumy. Teraz można sprawdzić smak, powinny być bardzo wyraziste, w razie czego można zawsze dosypać cukru lub soli.
    Nałożyłam do słoików, lekko ścisnęłam zawartość resztką płynu uzupełniłam zawartość słoików.
    Pasteryzowałam na ściereczce, wstawiając do zimnej wody, 15- 20 minut od zagotowania.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń