Wyjątkowo smaczne z kurkumą i z chili.
Pikle z cukinii
Składniki
- Cukinia młoda 1,5 kg, przerośnięta 3 kg
- Sól 2-3 łyżki
- cukier 0,5-,075 szkl
- ocet 10% 0,5 szkl
- Kurkuma
- Chili
- oryginalnie powinna być gorczyca
Składniki
- Cukinia młoda 1,5 kg, przerośnięta 3 kg
- Sól 2-3 łyżki
- cukier 0,5-,075 szkl
- ocet 10% 0,5 szkl
- Kurkuma
- Chili
- oryginalnie powinna być gorczyca

Etapy przygotowania
Młodą cukinię można użyć w całości, stare trzeba obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Dla ułatwienia proporcji to najlepszy smak się uzyskuje gdy używa się trzech litrów pokrojonego warzywa. Wolę też nie zbyt słone i octowe pikle, więc używam tych mniejszych podanych ilości. Cukinię pokroiłam w słupki i posypałam solą. Wymieszałam i poczekałam aż puści dużo soku- około godziny. Oczywiście perfekcyjne wychodzą gdy je się zostawi na noc. Po zlaniu soku dodałam cukier i tez poczekałam godzinę, zlałam sok.

Potem dodałam ocet, kurkumę do koloru i wartości odżywczych i jeszcze chili dla ostrości. Warzywa upchnęłam w słoikach i uzupełniłam płyn pozostałą zalewą. Słoiki pasteryzowałam około 20 minut, zakrętka ma parzyć.

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1372
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 892
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1372
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 892



Składniki
- Cukinia młoda 1,5 kg, przerośnięta 3 kg
- Sól 2-3 łyżki
- cukier 0,5-,075 szkl
- ocet 10% 0,5 szkl
- Kurkuma
- Chili
- oryginalnie powinna być gorczyca
Młodą cukinię można użyć w całości, stare trzeba obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Dla ułatwienia proporcji to najlepszy smak się uzyskuje gdy używa się trzech litrów pokrojonego warzywa. Wolę też nie zbyt słone i octowe pikle, więc używam tych mniejszych podanych ilości. Cukinię pokroiłam w słupki i posypałam solą. Wymieszałam i poczekałam aż puści dużo soku- około godziny. Oczywiście perfekcyjne wychodzą gdy je się zostawi na noc. Po zlaniu soku dodałam cukier i tez poczekałam godzinę, zlałam sok.
Potem dodałam ocet, kurkumę do koloru i wartości odżywczych i jeszcze chili dla ostrości. Warzywa upchnęłam w słoikach i uzupełniłam płyn pozostałą zalewą. Słoiki pasteryzowałam około 20 minut, zakrętka ma parzyć.
Smacznego :)
Super :)
Robiłam kiedyś podobne i są przepyszne :)
Mam sporo cukinii, więc przepis jak znalazł. Dzięki.
Bardzo fajny przepis i smaczne pikle :)
To coś dla mnie,uwielbiam pikle a z cukinii to już w ogóle pyszota :-)