Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo smaczne z kurkumą i z chili.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Składniki
Młodą cukinię można użyć w całości, stare trzeba obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Dla ułatwienia proporcji to najlepszy smak się uzyskuje gdy używa się trzech litrów pokrojonego warzywa. Wolę też nie zbyt słone i octowe pikle, więc używam tych mniejszych podanych ilości. Cukinię pokroiłam w słupki i posypałam solą. Wymieszałam i poczekałam aż puści dużo soku- około godziny. Oczywiście perfekcyjne wychodzą gdy je się zostawi na noc. Po zlaniu soku dodałam cukier i tez poczekałam godzinę, zlałam sok.
Potem dodałam ocet, kurkumę do koloru i wartości odżywczych i jeszcze chili dla ostrości. Warzywa upchnęłam w słoikach i uzupełniłam płyn pozostałą zalewą. Słoiki pasteryzowałam około 20 minut, zakrętka ma parzyć.
Smacznego :)