Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to stary, przedwojenny przepis na pikle z ogórków. Przepis z domowego zeszytu. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Zalewa: Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku. Pikle: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika, dekorujemy paskami papryki i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!