Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to stary, przedwojenny przepis na pikle z ogórków. Przepis z domowego zeszytu. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 402
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 424
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 9955
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2175
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9754
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6388
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 402
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 424
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 9955
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2175
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9754
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6388
Składniki
Zalewa: Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku. Pikle: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika, dekorujemy paskami papryki i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!