Do góry

Przetwory Przepis na:

Pomidory na zimę z czosnkiem i oliwą

Pomidory na zimę z czosnkiem i oliwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3624

Dodano:

Odsłon: 5458

Pyszne, a w dodatku nie słoiki nie wymagają pasteryzacji!

Składniki

  • 4 kg pomidorów lima (albo innych mięsistych, mało soczystych)
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw myję i kroję pomidory na ćwiartki. Obieram i siekam czosnek, podsmażam go w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy krótko, tylko dla uwolnienia zapachu. Dodaję pomidory i mieszam porządnie. Gotuję (mieszając od czasu do czasu) tak długo, aż pomidory się rozpadną, pod koniec solę do smaku.

  2. Studzę, a po całkowitym ochłodzeniu miksuję blenderem wraz ze skórką i pestkami.

  3. Zmiksowane pomidory zagotowuję ponownie, gorące nalewam do wyparzonych słoików. Na wierzch sosu do każdego słoja wlewam warstewkę oliwy tak, aby przykryła powierzchnię. Zakręcam i gorące słoiki stawiam dnem do góry, zostawiam do wystudzenia. Po odwróceniu słoików olej wypłynie na wierzch i stworzy barierę ochroną przed psuciem się pomidorów. Słoików nie trzeba dodatkowo pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń