Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, a w dodatku nie słoiki nie wymagają pasteryzacji!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1331
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 246
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1331
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 246
Składniki
Najpierw myję i kroję pomidory na ćwiartki. Obieram i siekam czosnek, podsmażam go w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy krótko, tylko dla uwolnienia zapachu. Dodaję pomidory i mieszam porządnie. Gotuję (mieszając od czasu do czasu) tak długo, aż pomidory się rozpadną, pod koniec solę do smaku.
Studzę, a po całkowitym ochłodzeniu miksuję blenderem wraz ze skórką i pestkami.
Zmiksowane pomidory zagotowuję ponownie, gorące nalewam do wyparzonych słoików. Na wierzch sosu do każdego słoja wlewam warstewkę oliwy tak, aby przykryła powierzchnię. Zakręcam i gorące słoiki stawiam dnem do góry, zostawiam do wystudzenia. Po odwróceniu słoików olej wypłynie na wierzch i stworzy barierę ochroną przed psuciem się pomidorów. Słoików nie trzeba dodatkowo pasteryzować.