Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone łodygi zielone amaranthusa danie pochodzi z prowincji Shaoxing oraz Zhejiang,chociaż znają je takze mnisi klasztoru Shaolin a zwą je potocznie "Maigre sea eel" czyli postny węgorz czyli "Moldy amaranth stalks 霉苋菜梗" . Danie to składa się z łodyg amarathusa (np. Palmeri, Virtis, Spinosus lub mieszańce) , które należy zamoczyć w wodzie aż do spienienia, nastęonie zasypać wywarem z solą i kisić, minimum przez kilka dni. Gotowe danie jest podawane często jako sałatka do dań głównych.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Umyte łodygi Amarnthusa należy pokroić na 4 / 5 centymetrowe kawałki a następnie zalać wodą celem namoczenia. Gdy woda po jakimś czasie zacznie się pienić. Należy przełożyć łodygi do słoika, zasypać solą i świeżą wodą zalać i zakręcić , fermentować przez minimum kilka dni. Danie jest dobre kiedy łodygi mają galaretowatą konsystencję. Podawać w formie dodaku do dań .