Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moc witamin aronii i słodycz śliwki - świetne połączenie, które zachęca nawet przeciwników goryczki charakterystycznej dla aronii -nie wierzą, że to aroniowe przetwory :) Przepis na 15 słoiczków 200ml
Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje.
Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron).
Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę.
Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :)
Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu).
Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.
Aronię zalewam połową szklanki wody i gotuję półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem.
Myję śliwki, łamię na połówki, wyjmuję pestki i dodaję do aronii.
Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 2 razy po półtorej godziny na najmniejszym możliwym ogniu.
Podczas ostatniego gotowania blenduję zawartość, głównie by rozdrobnić skórki aronii, gdyż są uparcie twarde :)
Gorącą zawartość nalewam go czystych, suchych gorących słoików (prosto ze zmywarki lub podgrzanych w piekarniku 30 minut 120 stopni).
Mocno zakręcam pilnując czystości gwintów słoików.
Odstawiam do góry dnem/
Studzę całą noc.
Bingo - trochę pracy, ale jaka pychotka! mniaam:)
Przepis dnia
Pyszny, a przede wszystkim zdrowy sok...czego chcieć więcej ))
Odsłon: 49055
Wróciłam z działki z litrem aronii, słoiczkiem malin i dwoma papierówkami. "...
Odsłon: 9471
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1647
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17450
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 406
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7675
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1647
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17450
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 406
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7675
Składniki
Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje. Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron). Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę. Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :) Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu). Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.
Aronię zalewam połową szklanki wody i gotuję półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem. Myję śliwki, łamię na połówki, wyjmuję pestki i dodaję do aronii. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 2 razy po półtorej godziny na najmniejszym możliwym ogniu. Podczas ostatniego gotowania blenduję zawartość, głównie by rozdrobnić skórki aronii, gdyż są uparcie twarde :) Gorącą zawartość nalewam go czystych, suchych gorących słoików (prosto ze zmywarki lub podgrzanych w piekarniku 30 minut 120 stopni). Mocno zakręcam pilnując czystości gwintów słoików. Odstawiam do góry dnem/ Studzę całą noc. Bingo - trochę pracy, ale jaka pychotka! mniaam:)
Przepisy Przetwory
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Przetwory
Pasztet w słoiczkach
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 254
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 575