Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moc witamin aronii i słodycz śliwki - świetne połączenie, które zachęca nawet przeciwników goryczki charakterystycznej dla aronii -nie wierzą, że to aroniowe przetwory :) Przepis na 15 słoiczków 200ml
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12442
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13399
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5666
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12442
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13399
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5666
Składniki
Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje. Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron). Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę. Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :) Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu). Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.
Aronię zalewam połową szklanki wody i gotuję półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem. Myję śliwki, łamię na połówki, wyjmuję pestki i dodaję do aronii. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 2 razy po półtorej godziny na najmniejszym możliwym ogniu. Podczas ostatniego gotowania blenduję zawartość, głównie by rozdrobnić skórki aronii, gdyż są uparcie twarde :) Gorącą zawartość nalewam go czystych, suchych gorących słoików (prosto ze zmywarki lub podgrzanych w piekarniku 30 minut 120 stopni). Mocno zakręcam pilnując czystości gwintów słoików. Odstawiam do góry dnem/ Studzę całą noc. Bingo - trochę pracy, ale jaka pychotka! mniaam:)