Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z powidłami z dodatkiem czekolady smakują wyśmienicie w zimowe dni. Zobacz, jak przygotować ten pyszny i niebanalny słodki dodatek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1099
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20837
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1099
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20837
Składniki
Umyj i osusz śliwki. Przekrój owoce na połowę i usuń pestki. Przepołowione śliwki przełóż do garnka z grubym dnem. Ustaw niewielką moc palnika i zagotuj śliwki. Gdy puszczą nieco soku przemieszaj je drewnianą łyżką. Pamiętaj, by powtarzać tę czynność regularnie w niewielkich odstępach czasu, żeby owoce nie przywarły do dna garnka.
Gotuj śliwki na niewielkim ogniu przez około dwie godziny. Po tym czasie dodaj do owoców cukier, zamieszaj i gotuj jeszcze przez około godzinę. Nie zapomnij o mieszaniu powideł! Gdy śliwki będą mieć konsystencję, która Ci odpowiada, zdejmij garnek z palnika. Do gorących śliwek dodaj rozdrobnioną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia i równomiernego rozprowadzenia w powidłach. Zamiast czekolady możesz użyć kakao (będziesz potrzebować około 5 łyżek klasycznego kakao).
Po przestudzeniu powideł z czekoladą zmiksuj je na gładką masę w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego. Zblendowane powidła z czekoladą ponownie doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika. Gotuj je 5-10 minut, po czym przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Zamknij pokrywkami, a po przestygnięciu sprawdź, czy wszystkie się szczelnie zamknęły. Powidła z czekoladą przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.