Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z powidłami z dodatkiem czekolady smakują wyśmienicie w zimowe dni. Zobacz, jak przygotować ten pyszny i niebanalny słodki dodatek.
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 631
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 91
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 27
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 67
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 74
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 631
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 91
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 27
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 67
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 74
Składniki
Umyj i osusz śliwki. Przekrój owoce na połowę i usuń pestki. Przepołowione śliwki przełóż do garnka z grubym dnem. Ustaw niewielką moc palnika i zagotuj śliwki. Gdy puszczą nieco soku przemieszaj je drewnianą łyżką. Pamiętaj, by powtarzać tę czynność regularnie w niewielkich odstępach czasu, żeby owoce nie przywarły do dna garnka.
Gotuj śliwki na niewielkim ogniu przez około dwie godziny. Po tym czasie dodaj do owoców cukier, zamieszaj i gotuj jeszcze przez około godzinę. Nie zapomnij o mieszaniu powideł! Gdy śliwki będą mieć konsystencję, która Ci odpowiada, zdejmij garnek z palnika. Do gorących śliwek dodaj rozdrobnioną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia i równomiernego rozprowadzenia w powidłach. Zamiast czekolady możesz użyć kakao (będziesz potrzebować około 5 łyżek klasycznego kakao).
Po przestudzeniu powideł z czekoladą zmiksuj je na gładką masę w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego. Zblendowane powidła z czekoladą ponownie doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika. Gotuj je 5-10 minut, po czym przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Zamknij pokrywkami, a po przestygnięciu sprawdź, czy wszystkie się szczelnie zamknęły. Powidła z czekoladą przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.