Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z powidłami z dodatkiem czekolady smakują wyśmienicie w zimowe dni. Zobacz, jak przygotować ten pyszny i niebanalny słodki dodatek.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 153
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1229
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4722
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 153
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1229
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4722
Składniki
Umyj i osusz śliwki. Przekrój owoce na połowę i usuń pestki. Przepołowione śliwki przełóż do garnka z grubym dnem. Ustaw niewielką moc palnika i zagotuj śliwki. Gdy puszczą nieco soku przemieszaj je drewnianą łyżką. Pamiętaj, by powtarzać tę czynność regularnie w niewielkich odstępach czasu, żeby owoce nie przywarły do dna garnka.
Gotuj śliwki na niewielkim ogniu przez około dwie godziny. Po tym czasie dodaj do owoców cukier, zamieszaj i gotuj jeszcze przez około godzinę. Nie zapomnij o mieszaniu powideł! Gdy śliwki będą mieć konsystencję, która Ci odpowiada, zdejmij garnek z palnika. Do gorących śliwek dodaj rozdrobnioną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia i równomiernego rozprowadzenia w powidłach. Zamiast czekolady możesz użyć kakao (będziesz potrzebować około 5 łyżek klasycznego kakao).
Po przestudzeniu powideł z czekoladą zmiksuj je na gładką masę w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego. Zblendowane powidła z czekoladą ponownie doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika. Gotuj je 5-10 minut, po czym przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Zamknij pokrywkami, a po przestygnięciu sprawdź, czy wszystkie się szczelnie zamknęły. Powidła z czekoladą przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.