Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywanie domowych przetworów kojarzy się z długotrwałym staniem przy garnkach i ciągłym mieszaniem. A co, gdyby nie trzeba było tego robić? Powidła śliwkowe z piekarnika przygotowują się całkowicie same! Wystarczy wstawić owoce i czekać na gotowy dżem. Wystarczy jedno przemieszanie śliwek na godzinę. A dodatkowo te powidła wymagają dosłownie minimalnej ilości cukru. Zachowują też swój przepiękny kolor. Z powodzeniem możesz też dodać ulubionych przypraw – cynamonu, goździków, kardamonu. Wszystkie chwyty dozwolone. Tak przygotowane przetwory będą tak samo pyszne jak te z garnka, a ile pracy mniej!
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 69
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 526
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 686
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 69
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 526
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 686
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Śliwki umyj pod bieżącą wodą. Usuń pestki, a owoce pokrój w ćwiartki. Ułóż je na wysokiej blaszce do pieczenia lub w bardzo dużym naczyniu żaroodpornym, które zapobiegnie wyciekowi płynu.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Włóż do niego blachę ze śliwkami i piecz przez 30 minut. Po tym czas wyjmij ją i zamieszaj owoce. Skosztuj ich słodycz – w razie potrzeby dodaj łyżeczkę cukru, ale nie jest to konieczne.
Włóż śliwki na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmij blachę i oceń konsystencję powideł. Jeśli będą zbyt rzadkie, włóż je na kolejne 15-20 minut, uważając, by się nie spaliły. Pamiętaj, że powidła zgęstnieją wraz z utratą temperatury.
Gotowe powidła przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze je zakręć i włóż do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do wysokości ok. ¾. Przetwory pasteryzuj przez ok. 15-30 minut, w zależności od wielkości słoików.
Powidła śliwkowe z piekarnika przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.