Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywanie domowych przetworów kojarzy się z długotrwałym staniem przy garnkach i ciągłym mieszaniem. A co, gdyby nie trzeba było tego robić? Powidła śliwkowe z piekarnika przygotowują się całkowicie same! Wystarczy wstawić owoce i czekać na gotowy dżem. Wystarczy jedno przemieszanie śliwek na godzinę. A dodatkowo te powidła wymagają dosłownie minimalnej ilości cukru. Zachowują też swój przepiękny kolor. Z powodzeniem możesz też dodać ulubionych przypraw – cynamonu, goździków, kardamonu. Wszystkie chwyty dozwolone. Tak przygotowane przetwory będą tak samo pyszne jak te z garnka, a ile pracy mniej!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22677
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45029
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 806
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22677
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45029
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 806
Składniki
Śliwki umyj pod bieżącą wodą. Usuń pestki, a owoce pokrój w ćwiartki. Ułóż je na wysokiej blaszce do pieczenia lub w bardzo dużym naczyniu żaroodpornym, które zapobiegnie wyciekowi płynu.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Włóż do niego blachę ze śliwkami i piecz przez 30 minut. Po tym czas wyjmij ją i zamieszaj owoce. Skosztuj ich słodycz – w razie potrzeby dodaj łyżeczkę cukru, ale nie jest to konieczne.
Włóż śliwki na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmij blachę i oceń konsystencję powideł. Jeśli będą zbyt rzadkie, włóż je na kolejne 15-20 minut, uważając, by się nie spaliły. Pamiętaj, że powidła zgęstnieją wraz z utratą temperatury.
Gotowe powidła przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze je zakręć i włóż do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do wysokości ok. ¾. Przetwory pasteryzuj przez ok. 15-30 minut, w zależności od wielkości słoików.
Powidła śliwkowe z piekarnika przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.