Do góry

Przetwory Przepis na:

Prawdziwki w słodko-kwaśnej zalewie.

Prawdziwki w słodko-kwaśnej zalewie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1035 Ocena: 21538

Dodano:

Odsłon: 293

Marynowane grzybki ,rarytas na talerzu ,chrupiące do sałatek ,przekąski czy obiadu.

Składniki

  • 600g prawdziwków
  • 2,5 do 3 szkl.wody
  • 1/2 szkl.octu
  • kopiata łyżka cukru ,łyzka płaska soli
  • ziele angielskie,liscie laurowe
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prawdziwki w słodko-kwaśnej zalewie.

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić i opłukać.
    Dać do garnka zalać wodą ,dodać łyżkę soli i pogotowac przez 15 min.
    Odcedzić.
    Ugotować zalewę dodać liście i ziele angielskie kilka szt.
    Jeśli chcemy grzyby bardziej kwaśne dolać więcej octu,tu trzeba spróbowac.

    Na gotującą zalewę wrzucić odcedzone grzyby ,gotować w zalewie 5 min.
    Nabierać małą chochelką gorące grzyby do wyparzonych słoików.wytrzeć pod zakrętkę ,zakręcić i obrócić do góry dnem.
    Robię tak długie lata ,nie psteryzuję,grzybki nawet po 3 lata stoją w spiżarni i są bardzo smaczne.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń