Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażone jabłka, to coś co każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Owszem można je kupić w każdym sklepie, ale najsmaczniejsze są te, zrobione samodzielnie. Dodaje je później do smakowitych szarlotek, drożdżówek, czy naleśników.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Jabłka myję, obieram i wycinam z nich gniazda nasienne. Następnie tnę je w kostkę, przekładam do rondelka i jabłka polewam sokiem z cytryny. Gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby jabłka się nie przypaliły. Jeśli, mimo mieszania, owoce będą przywierały do dna, możesz dolać 2- 3 łyżki wody. Po krótkim czasie jabłka puszczą sok, wówczas, nie ściągając rondla z ognia, dodaję cukier i całość dokładnie mieszam. Gotuję, aż sok odparuje, a owoce zrobią się miękkie.
Gorące jabłka przekładam do wcześniej przygotowanych słoików, dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Jeśli słoiki się nie zamkną, to wkładam je do garnka z wodą i zagotowuję. Na dnie garnka układam bawełniany ręcznik, tak aby słoiki nie stały bezpośrednio na dnie, w przeciwnym razie popękają.