Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażone jabłka, to coś co każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Owszem można je kupić w każdym sklepie, ale najsmaczniejsze są te, zrobione samodzielnie. Dodaje je później do smakowitych szarlotek, drożdżówek, czy naleśników.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 782
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 125
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2811
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 782
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 125
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2811
Składniki
Jabłka myję, obieram i wycinam z nich gniazda nasienne. Następnie tnę je w kostkę, przekładam do rondelka i jabłka polewam sokiem z cytryny. Gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby jabłka się nie przypaliły. Jeśli, mimo mieszania, owoce będą przywierały do dna, możesz dolać 2- 3 łyżki wody. Po krótkim czasie jabłka puszczą sok, wówczas, nie ściągając rondla z ognia, dodaję cukier i całość dokładnie mieszam. Gotuję, aż sok odparuje, a owoce zrobią się miękkie.
Gorące jabłka przekładam do wcześniej przygotowanych słoików, dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Jeśli słoiki się nie zamkną, to wkładam je do garnka z wodą i zagotowuję. Na dnie garnka układam bawełniany ręcznik, tak aby słoiki nie stały bezpośrednio na dnie, w przeciwnym razie popękają.