Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidorówka przygotowana na jego bazie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic nie podrobi tego smaku :) Oczywiście taki przecier najlepiej smakuje z pomidorów z własnego ogródka, ale z powodzeniem można go przygotować z pomidorów zakupionych u zaprzyjaźnionego sprzedawcy :) Takie słoiczki pełne słońca, idealnie sprawdzą się w środku srogiej zimy, kiedy najdzie nas ochota na przygotowanie rozgrzewającej zupy pomidorowej. To też świetna baza do sosu do makaronu czy potrawek.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3897
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415034
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2440
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3897
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415034
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2440
Składniki
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.
Rady: Do przecieru można dodać ulubione zioła - bazylię czy tymianek. Można pominąć obieranie pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek.