Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidorówka przygotowana na jego bazie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic nie podrobi tego smaku :) Oczywiście taki przecier najlepiej smakuje z pomidorów z własnego ogródka, ale z powodzeniem można go przygotować z pomidorów zakupionych u zaprzyjaźnionego sprzedawcy :) Takie słoiczki pełne słońca, idealnie sprawdzą się w środku srogiej zimy, kiedy najdzie nas ochota na przygotowanie rozgrzewającej zupy pomidorowej. To też świetna baza do sosu do makaronu czy potrawek.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 101
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1352
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 101
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1352
Składniki
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.
Rady: Do przecieru można dodać ulubione zioła - bazylię czy tymianek. Można pominąć obieranie pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek.