Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier pomidorowy na zupę/sos

Przecier pomidorowy na zupę/sos

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 886

Pomidorówka przygotowana na jego bazie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic nie podrobi tego smaku :) Oczywiście taki przecier najlepiej smakuje z pomidorów z własnego ogródka, ale z powodzeniem można go przygotować z pomidorów zakupionych u zaprzyjaźnionego sprzedawcy :) Takie słoiczki pełne słońca, idealnie sprawdzą się w środku srogiej zimy, kiedy najdzie nas ochota na przygotowanie rozgrzewającej zupy pomidorowej. To też świetna baza do sosu do makaronu czy potrawek.

Składniki

  • Na ok. 8 słoików po 350 ml;
  • pomidory mięsiste np. lima 3 1/2 kg
  • Sól 1 1/2 łyżki
  • cukier 1 1/2 łyżki
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Pieprz czarny 5 ziaren
  • Oliwa z oliwek (po 1 łyżce na słoik)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przecier pomidorowy na zupę/sos

Przygotowanie

  1. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

  2. Rady: Do przecieru można dodać ulubione zioła - bazylię czy tymianek.
    Można pominąć obieranie pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń