Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier z dyni (na słono)

Przecier z dyni (na słono)

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49319

Dodano:

Odsłon: 2954

Zapasy na zimę... przecier robiony z myślą o zupie dyniowej.

Składniki

  • dynia 4 kg
  • imbir 1-2 łyżeczki
  • sól 1 łyżka (płaska)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przecier z dyni (na słono)

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na części, usuwamy pestki, ale nie obieramy dyni ze skórki. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, na nim układamy kawałki dyni. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st). W tej temperaturze pieczemy dynię przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę na 180 stopni, dopiekamy jeszcze przez 40 minut, aby dynia była miękka.
    Upieczoną dynię lekko studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Do miąższu dodajemy mielony imbir, sól. Całość blendujemy na gładką masę, wkładamy do garnka, zagotowujemy.
    Gorący przecier wkładamy do słoików, które następnie szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
    Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne miejsce.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 listopada 2014 przepis zabieram do wypróbowania, bo z imbirem jeszcze nie robiłam; fajna naklejka na słoiczku:)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń