Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapasy na zimę... przecier robiony z myślą o zupie dyniowej.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 311
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1658
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 311
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1658
Składniki
Dynię kroimy na części, usuwamy pestki, ale nie obieramy dyni ze skórki. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, na nim układamy kawałki dyni. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st). W tej temperaturze pieczemy dynię przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę na 180 stopni, dopiekamy jeszcze przez 40 minut, aby dynia była miękka. Upieczoną dynię lekko studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Do miąższu dodajemy mielony imbir, sól. Całość blendujemy na gładką masę, wkładamy do garnka, zagotowujemy. Gorący przecier wkładamy do słoików, które następnie szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego.