Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę ogórkową uwielbiam – zaraz po rosole i pomidorowej. Dlatego obowiązkowo na półce w piwnicy musi być dość sporo słoiczków z przecierem własnej roboty. Jeśli nie robiliście do tej pory, to zachęcam bo nie ma jak zupa ogórkowa z domowego przecieru.
porcja 500 kcal z przepisu wychodzą 4 porcje fajnie dodać brokuła do większe...
Odsłon: 8
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 123
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 487
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 112
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 1115
porcja 500 kcal z przepisu wychodzą 4 porcje fajnie dodać brokuła do większe...
Odsłon: 8
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 123
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 487
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 112
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 1115
Składniki
Ogórki razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub w malakserze). W garnku zagotowujemy wodę z solą - na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli. Do słoiczków (u mnie o pojemności 400g) nakładamy starte ogórki, lekko je uciskając. Na górę dajemy po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, małym kawałku obranego chrzanu, 5 ziarenek pieprzu i małej łodydze kopru. Zalewamy niewielką ilością wody z solą, zakręcamy i odstawiamy na półkę do piwnicy. Nie pasteryzujemy. Z około 2 kg wyszło mi 14 słoiczków.