Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę ogórkową uwielbiam – zaraz po rosole i pomidorowej. Dlatego obowiązkowo na półce w piwnicy musi być dość sporo słoiczków z przecierem własnej roboty. Jeśli nie robiliście do tej pory, to zachęcam bo nie ma jak zupa ogórkowa z domowego przecieru.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4185
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11475
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6570
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13605
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5399
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4185
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11475
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6570
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13605
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5399
Składniki
Ogórki razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub w malakserze). W garnku zagotowujemy wodę z solą - na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli. Do słoiczków (u mnie o pojemności 400g) nakładamy starte ogórki, lekko je uciskając. Na górę dajemy po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, małym kawałku obranego chrzanu, 5 ziarenek pieprzu i małej łodydze kopru. Zalewamy niewielką ilością wody z solą, zakręcamy i odstawiamy na półkę do piwnicy. Nie pasteryzujemy. Z około 2 kg wyszło mi 14 słoiczków.