Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę ogórkową uwielbiam – zaraz po rosole i pomidorowej. Dlatego obowiązkowo na półce w piwnicy musi być dość sporo słoiczków z przecierem własnej roboty. Jeśli nie robiliście do tej pory, to zachęcam bo nie ma jak zupa ogórkowa z domowego przecieru.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11634
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1254
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12233
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2846
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11634
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1254
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12233
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2846
Składniki
Ogórki razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub w malakserze). W garnku zagotowujemy wodę z solą - na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli. Do słoiczków (u mnie o pojemności 400g) nakładamy starte ogórki, lekko je uciskając. Na górę dajemy po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, małym kawałku obranego chrzanu, 5 ziarenek pieprzu i małej łodydze kopru. Zalewamy niewielką ilością wody z solą, zakręcamy i odstawiamy na półkę do piwnicy. Nie pasteryzujemy. Z około 2 kg wyszło mi 14 słoiczków.