Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier z ogórków na zimę ma tę zaletę, że nie trzeba go pasteryzować ani długo przygotowywać. W każdej chwili możesz też proporcjonalnie zwiększyć składniki i zrobić więcej słoików.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5569
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2623
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5569
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2623
Składniki
Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie i odetnij końcówki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wsyp łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut aż puszczą sok.
Koperek opłucz i posiekaj drobno razem z łodyżkami. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do ogórków i dobrze wymieszaj.
Przełóż przygotowane ogórki z dodatkami do słoików wraz z sokiem tak, aby przykrył starte ogórki. Zakręć dokładnie. Odstaw na kilka dni do ukiszenia. Po 3-4 dniach powinny być gotowe do przeniesienia w chłodne i ciemne miejsce. Najwcześniej otwórz przecier z ogórków na zimę po 10-12 dniach.