Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier z ogórków na zimę ma tę zaletę, że nie trzeba go pasteryzować ani długo przygotowywać. W każdej chwili możesz też proporcjonalnie zwiększyć składniki i zrobić więcej słoików.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8438
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2951
Polecam.
Odsłon: 1689
Polecam.
Odsłon: 491
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8438
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2951
Polecam.
Odsłon: 1689
Polecam.
Odsłon: 491
Składniki
Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie i odetnij końcówki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wsyp łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut aż puszczą sok.
Koperek opłucz i posiekaj drobno razem z łodyżkami. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do ogórków i dobrze wymieszaj.
Przełóż przygotowane ogórki z dodatkami do słoików wraz z sokiem tak, aby przykrył starte ogórki. Zakręć dokładnie. Odstaw na kilka dni do ukiszenia. Po 3-4 dniach powinny być gotowe do przeniesienia w chłodne i ciemne miejsce. Najwcześniej otwórz przecier z ogórków na zimę po 10-12 dniach.