Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów: po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor i po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 88
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 88
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Składniki
Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży).
Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości (około 20 minut), od czasu do czasu mieszamy i podlewamy wodą.
Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem widelca, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę .
Pulpa z dyni hokkaido gotowa!
Nasze rady: Składniki pulpy można podwajać, jeśli potrzebujemy jej więcej. Oto nasz sernik dyniowy:https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-sernik-dyniowy,2022813,walek.html Oto nasze kluski z dziurką z dyni hokkaido: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kluski-dyniowe-z-dziurka,1983343,walek.html