Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw w sosie pomidorowym do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Fasolkę dokładnie płuczę, odcinam końcówki (jeżeli ma włókna to je usuwam) i kroję na mniejsze kawałki o długości około 3-4 cm. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Cebulę kroję w piórka. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Najpierw ugotuję fasolkę szparagową: Wodę w której będę gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę soli do przetworów i łyżeczkę cukru. Do gotującej wody wrzucam fasolkę i od momentu włożenia do wody gotuję około 15 minut, pod przykryciem. Następnie odcedzam i odstawiam.
Przygotowanie pozostałych składników sałatki: W dużym rondlu rozgrzewam część oleju i podsmażam cebulę przez około 5 minut. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję marchew, pietruszkę, paprykę, pozostały olej i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszam. Po 15 minutach dodaję pomidory, ocet, doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier (dodałam około 25 gramów), ziele angielskie, listki laurowe, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję fasolkę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i duszę jeszcze około 5 minut – sałatka jest gotowa.
Nakładanie do słoików: Gorącą sałatkę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, w słoiku pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Sałatkę nakładam razem z sokiem, tak aby sałatka była nim przykryta. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja: Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję około 15 minut w temperaturze około 85°C, następnie słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowaną sałatkę najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam serdecznie