Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, zdrowe co-nieco :) Przepis dostałam od koleżanki, która robi ten niby miód już od wieeelu lat. Jest on idealny na przeziębienia, szczególnie dla osób które nie lubią faszerować się tabletkami.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 377
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 377
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Składniki
600 kwiatków mniszka lekarskiego zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu około godziny. (przed gotowaniem kwiatków nie płuczemy. Aby pozbyć się robaczków możemy rozłożyć je na jakiś czas w słonecznym miejscu).
Po godzinie gotowania wywar przelewamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny (bez przykrycia).
Gorący miód przelewamy do małych słoiczków i gotowe :)
P.S. Można go używać zamiast cukru do herbaty, do deserów lub wcinać na chlebku z masełkiem ;)