Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będzie użyć żółtej cukinii. Może więc wypadałoby nazwać dzisiejszy wpis słowami „relish z żółtej cukinii”? Być może. I skoro cukinia ma być żółta, to i cebula, i papryka – najlepiej, aby były żółte. Bo kolorystyczna harmonia w słoiku i na talerzu jest równie ważna, jak harmonia smaków. No ale jeśli ktoś nie ma dostępu do żółtej cukinii, to niech go to nie ogranicza, bo ten pyszny relish można przygotować z cukinii w dowolnym kolorze. To naprawdę nie wpływa negatywnie na smak. I właśnie dlatego nie umieściłam w tytule tego żółtego koloru – bo nie jest konieczny.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2921
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 472
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 648
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2921
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 472
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 648
Składniki
Cebule i papryki pokrój z drobną kostkę.
Wybierz młode, żółte cukinie, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
Posyp częścią soli, wymieszaj i odstaw na bok, aby cukinia puściła sok.
Po godzinie odciśnij sok, a następnie suchą cukinię wrzuć do dużego garnka.
Dodaj pokrojone cebule i papryki oraz ocet i włącz palnik.
Wymieszaj, dodaj cukier (lub erytrytol) i pozostałe przyprawy.
Gdy się zagotuje, zmniejsz płomień/temperaturę i powoli gotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotowanie pod przykryciem powinno potrwać przynajmniej pół godziny, żeby zmiękły wszystkie składniki, a smaki połączyły się w harmonijną całość. Na sam koniec spróbuj i ewentualnie dodaj nieco soli lub cukru (erytrolu).
Gdy warzywa zmiękną wystarczająco, gorący relish wkładaj do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcaj i gotowe. Nie trzeba pasteryzować, jeśli wkładamy bardzo gorący sos do słoików.
W zimie relish z żółtej cukinii idealnie sprawdzi się na kanapce z wędliną, kozim serkiem lub na świeżej bułce z grubym plastrem twarogu. Albo jako aromatyczny, mocny dodatek do mdłej w smaku, niewyraźnej ryby. I w ogóle można go użyć do rozmaitych dań wegetariańskich i mięsnych.
Smacznego!