Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka babuni na zimę to klasyczne połączenie warzyw z domowego ogródka w marynacie octowej z dodatkiem wyrazistych i lekko pikantnych przypraw. Dodatek imbiru sprawia, że ma nieco orientalny aromat. Sałatka pozostaje delikatnie chrupka. Świetnie nadaje się jako dodatek obiadowy, szczególnie w zimie, kiedy świeżych warzyw jest mało.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Składniki
Wszystkie warzywa umyj. Marchewki obierz i pokrój w paski o długości kilku centymetrów. Kapustę poszatkuj, a ogórki pokrój w dość grube plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Wszystkie warzywa sparz we wrzącej wodzie przez minutę, by pozostały chrupiące.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj imbir, kurkumę i sól. Połącz mieszaninę z warzywami. Wymieszaj i mieszaj przez 2 minuty, cały czas podsmażając.
Zdejmij sałatkę z ognia i dodaj ocet. Przełóż sałatkę babuni na zimę do miski i odstaw na kilka godzin do zamarynowania do lodówki. Słoiki wysterylizuj.
Przełóż sałatkę do słoików i dobrze je zakręć. Włóż je do garnka wyścielonego ściereczką i zalej je wodą do ok. połowy wysokości. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij i ostudź. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.