Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka babuni na zimę to klasyczne połączenie warzyw z domowego ogródka w marynacie octowej z dodatkiem wyrazistych i lekko pikantnych przypraw. Dodatek imbiru sprawia, że ma nieco orientalny aromat. Sałatka pozostaje delikatnie chrupka. Świetnie nadaje się jako dodatek obiadowy, szczególnie w zimie, kiedy świeżych warzyw jest mało.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1208
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457740
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1461
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2277
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 584
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1208
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457740
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1461
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2277
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 584
Składniki
Wszystkie warzywa umyj. Marchewki obierz i pokrój w paski o długości kilku centymetrów. Kapustę poszatkuj, a ogórki pokrój w dość grube plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Wszystkie warzywa sparz we wrzącej wodzie przez minutę, by pozostały chrupiące.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj imbir, kurkumę i sól. Połącz mieszaninę z warzywami. Wymieszaj i mieszaj przez 2 minuty, cały czas podsmażając.
Zdejmij sałatkę z ognia i dodaj ocet. Przełóż sałatkę babuni na zimę do miski i odstaw na kilka godzin do zamarynowania do lodówki. Słoiki wysterylizuj.
Przełóż sałatkę do słoików i dobrze je zakręć. Włóż je do garnka wyścielonego ściereczką i zalej je wodą do ok. połowy wysokości. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij i ostudź. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.