Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka diabelska do słoików jest ostra. Można powiedzieć, że jest nawet bardzo ostra, a w dodatku z każdym dniem staje się jeszcze ostrzejsza! Jeśli wolisz umiarkowaną pikanterię, musisz się pospieszyć z jej jedzeniem. Natomiast jeśli uwielbiasz łzy napływające do oczu, to czeka cię trochę wyczekiwania – ale z pewnością warto na tę sałatkę poczekać!
Polecam.
Odsłon: 822
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1536
Polecam.
Odsłon: 822
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1536
Składniki
Ostrożnie wlej zalewę do słoika z sałatką. Natychmiast zakręć słoik i odwróć do góry dnem. Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczko się zassało. Jeśli nie, możesz dodatkowo słoik zapasteryzować w garnku z wrzącą wodą lub piekarniku.
Sałatka diabelska do słoików jest gotowa do jedzenia już po ostygnięciu zalewy. Warto jednak poczekać 1-2 dni, by smaki w pełni się rozwinęły i całość nabrała ostrości. Pamiętaj, że im dłużej słoik będzie odpoczywał, tym zawartość będzie pikantniejsza!
Ogórki umyj i osusz. Usuń końcówki. Cebulę obierz i przekrój ją na pół. Cebulkę perłową oczyść. Warzywa przełóż do miski i zasyp solą. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie odlej nadmiar wody. Przełóż je do dużego, wypasteryzowanego słoika: cebulka perłowa na dole, następnie ogórki, a po obu bokach słoika po połówce cebuli.
Papryczki pokrój na mniejsze kawałki i włóż je do słoika razem z pieprzem i pokrojonym w plasterki imbirem. Jeśli chcesz uzyskać efektowną buzię w słoiku, poupychaj paprykę na obrzeżach cebuli i stwórz rogi oraz usta. Z czterech ziarenek pieprzu zrób oczy.
W garnku zagotuj ocet z cukrem i anyżem. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i gotuj całość przez ok. 2 minuty.