Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyda ci się sałatka obiadowa na zimę? Z całą pewnością. Do każdego posiłku warto zjeść porcję warzyw, ale w porze obiadu nie zawsze znajdzie się czas na ich pracochłonne przetwarzanie. Nie wspominając już o tym, że zimą wybór warzyw jest mniejszy niż latem i jesienią, a przy tym są droższe. Już dziś zatem przygotuj swoją sałatkę i zamknij ją w słoikach!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 201
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 201
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Umyj dokładnie ogórki i paprykę. Z ogórków odetnij końce, a z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój warzywa na niewielkie kawałki. Obierz cebule i marchewkę. Cebule pokrój w piórka (lub drobniej), marchewkę na małe kawałki.
Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Wymieszaj je i zasyp solą. Odstaw na 2-3 godziny. Co pewien czas zamieszaj, lekko ugniatając. Warzywa mają puścić sok.
Zagotuj wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, odstaw zalewę do przestudzenia, a następnie połącz z octem.
Opłucz pieczarki z ziemi i osusz. Odlej sok, który puściły warzywa. Wymieszaj pieczarki z warzywami.
Obierz ząbki czosnku i przekrój na pół. Przygotuj wyparzone słoiki o łącznej pojemności około 2 l. Do każdego słoika nałóż porcję warzyw (zostawiając nieco wolnej przestrzeni). Proporcjonalnie rozdziel czosnek, listki laurowe i pozostałe przyprawy.
Zalej sałatkę w słoikach zalewą. Zakręć szczelnie słoiki i ustaw w pewnej odległości od siebie w garnku wyłożonym gumową wkładką. Zalej letnią wodą (o temperaturze zalewy) do ¾ wysokości. Zagotuj. Po 20 minutach gotowania na średnim ogniu odstaw słoiki w chłodne, ocienione miejsce.