Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta prosta sałatka ogórkowa to idealny dodatek do wielu potraw – tych codziennych i na specjalne okazje. Składa się z marynowanych plasterków ogórka, białej cebuli i odrobiny czerwonej papryki. Słodko-kwaśna zalewa nadaje fantastyczny smak i podkreśla chrupkość warzyw. Ta sałatka doskonale komponuje się z daniami z grilla lub obiadowymi, pasuje także jako składnik domowych burgerów czy kanapek. Dodatkowym atutem jest praktyczność – w odróżnieniu od korniszonów, tych ogórków nie musisz kroić – są gotowe do użycia prosto ze słoika, ułatwiając szybkie serwowanie – zarówno na kromce chleba, jak i bezpośrednio na talerz.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6975
Polecam.
Odsłon: 127
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5287
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2439
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6975
Polecam.
Odsłon: 127
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5287
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2439
Składniki
Ogórki dobrze wyszoruj i pokrój na szatkownicy w plasterki. Nie obieraj ich ze skórki, aby były bardziej chrupiące. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półksiężyce. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę lub paski. Umieść pokrojone warzywa w misce, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 4 godziny. W międzyczasie przemieszaj 2-3 razy.
Wodę, ocet i cukier umieść w garnku, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Na dno każdego słoika wrzuć kilka plasterków czosnku, baldaszek kopru, kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy i kilkanaście ziaren gorczycy. Wkładaj do słoików zamarynowane ogórki z cebulą i papryką, po czym zalej zalewą, wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręć nakrętką.
Słoiki z sałatką ogórkową pasteryzuj ok. 5 minut od momentu zagotowania wody, po czym ustaw na ściereczce do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Sałatkę przechowuj w piwnicy lub spiżarni przez całą zimę, a po otwarciu – w lodówce.