Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka sałatka ogórkowa do słoików szczególnie cieszy w środku zimy, gdy potrzebujesz chrupiącej przekąski z warzyw do obiadu lub jajecznicy. Sałatka jest niezwykle prosta i nie wymaga skomplikowanych składników. To także doskonały sposób na wykorzystanie krzywych lub nieco przerośniętych ogórków. W naszym podstawowym przepisie mamy ogórki, cebulkę i odrobinę zieleniny, choć możesz dorzucić do słoików też plasterki marchewki, papryki lub cukinii.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Składniki
Ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie umieść w garnku i zagotuj. Odstaw zalewę do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj warzywa.
Umyj ogórki, obierz i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce/szatkownicy. Cebulę obierz i pokrój w półpierścienie lub piórka. Koperek umyj i drobno posiekaj. Przełóż ogórki, cebulę i koperek do miski, zalej ostygłą zalewą, po czym wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Słoiki i zakrętki wyparz i wytrzyj do sucha. Napełniaj słoiki zamarynowanymi warzywami (wraz z powstałym sokiem). Do końca ścianek słoika powinno pozostać ok. 2 cm. Jeśli używasz, do każdego ze słoików włóż przekrojoną na pół papryczkę chilli. Mocno zakręcaj słoiki zakrętką. Sałatkę ogórkową do słoików pasteryzuj ok. 3-5 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem, a gdy ostygną, ustaw je w prawidłowy sposób i przenieś do spiżarki. Sałatkę możesz przechowywać przez całą zimę w ciemnych, chłodnym miejscu, a po otwarciu pozostaw w lodówce.