Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To w zasadzie sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę, ale wyśmienicie smakuje także jako surówka jedzona na świeżo.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ogórki (najlepsze będą takie większe, gruntowe albo sałatkowe) opłukać, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół- lub ćwierć-plasterki.
Warzywa umieścić w odpowiednio dużej misce i dodać resztę składników. Wymieszać dokładnie, najlepiej po prostu dłońmi. Przykryć dla ochrony przed muszkami jakąś ściereczką i zostawić na kilka godzin, można na całą noc. Nie w lodówce, tylko zwyczajnie na blacie/stole.
Sałatkę umieścić w słoikach wraz z sosem, który się wytworzył. Pasteryzować krótko, 5-7 minut, zależnie od wielkości słoika.
Warto zostawić część tej wyśmienitej sałatki do spożycia na bieżąco. Będzie dobrym dodatkiem do wielu obiadowych dań, na przyjęcie grillowe, a także smaczną przekąską na kolację. Zobaczycie, że z pozoru zwyczajna, prosta sałatka jest tak pyszna, że następnym razem zrobicie ją od razu z 6 kilogramów ogórków!