Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to popularny sposób na zamknięcie ogórków gruntowych w słoikach. Przepis jest prosty, a ogórki wychodzą bardzo smaczne. I można się nimi delektować przez cały rok. Minim składników, a ileż smaku!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 825
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 825
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki ( 2-3 mm ) za pomocą gilotyny, maszynki z odpowiednią wkładką lub po prostu ręcznie. Wcześniej obcinamy końcówki ogórków
Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zalewamy je wodą( 1 litr ) rozmieszaną z 1/2 szklanki soli kamiennej do przetworów. Ogórki pozostawiamy tak na ok 2 godziny. W tym czasie puszczą sporo soku
Po ok 2 godzinach ogórki dokładnie odsączamy
Przygotowujemy 7 półlitrowych słoików. Powinny być wyparzone, podobnie przykrywki
Na dno każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki białej gorczycy, po 2 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozsypujemy ją równo do wszystkich słoików
Słoiki z marchewką i przyprawami uzupełniamy odcedzonymi ogórkami
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy litr wody i rozpuszczamy w nim 2 szklanki cukru, a następnie dolewamy 2 szklanki octu
Wrzącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Po zalaniu każdy słoik możemy delikatnie przemieszać np czystą rączką drewnianej łyżki, aby pozbawić zawartość słoika banieczek z powietrzem. Następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy
Na dnie szerokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę, na której układamy słoiki ( nie powinny się stykać ). Zalewamy je bardzo ciepłą wodą do ok 3/4 wysokości a następnie wodę zagotowujemy. Po zagotowaniu skręcamy moc palnika na mniejszą i pasteryzujemy 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni/ piwnicy. Po ok 10 dniach będą gotowe do konsumpcji