Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę to pomysł na domową kiszoną sałatkę idealną do obiadu. Zawiera warzywa, które są dość powszechne latem, ale zimą są trudno dostępne i drogie. Dlatego warto je zakonserwować w postaci tej pysznej sałatki szwedzkiej z ogórków. Całość jest wyrazista i dobrze doprawiona.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6509
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6509
Składniki
Ogórki pokrój w grube plastry. Marchewkę pokrój w cienkie słupki, paprykę i cebulę w cienkie piórka. Czosnek obierz i pokrój go w plasterki.
Warzywa przenieś do dużej miski.
W dużym garnku umieść wodę z octem, solą i cukrem. Dodaj wszystkie przyprawy. Zalewę zagotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.
Zalewą zalej warzywa i dobrze wymieszaj całość. Odstaw miskę na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Słoiki dobrze wymyj i osusz. Sałatkę przenieś do słoików i zalej ją pozostałą zalewą. Wyjmij liście laurowe i je wyrzuć. Dobrze zakręć.
Włóż słoiki do dużego garnka wyścielonego szmatką. Zalej je wodą do ok. ½ wysokości słoików. Wodę zagotuj. Sałatkę pasteryzuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki i odstaw je na blat do góry dnem.
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę jest gotowa do spożycia już po kilku dniach. Przechowuj ją w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu słoików trzymaj ją w lodówce.