Sałatka szwedzka z ogórków na zimę to pomysł na domową kiszoną sałatkę idealną do obiadu. Zawiera warzywa, które są dość powszechne latem, ale zimą są trudno dostępne i drogie. Dlatego warto je zakonserwować w postaci tej pysznej sałatki szwedzkiej z ogórków. Całość jest wyrazista i dobrze doprawiona.
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
Zalewa:
- 2 l wody
- 300 ml octu
- 80 g cukru
- 1,5 łyżki soli
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku
- 15 ziaren kolorowego pieprzu
- 8 liści laurowych
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
Zalewa:
- 2 l wody
- 300 ml octu
- 80 g cukru
- 1,5 łyżki soli
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku
- 15 ziaren kolorowego pieprzu
- 8 liści laurowych

Etapy przygotowania
Ogórki pokrój w grube plastry. Marchewkę pokrój w cienkie słupki, paprykę i cebulę w cienkie piórka. Czosnek obierz i pokrój go w plasterki.
Warzywa przenieś do dużej miski.
W dużym garnku umieść wodę z octem, solą i cukrem. Dodaj wszystkie przyprawy. Zalewę zagotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.
Zalewą zalej warzywa i dobrze wymieszaj całość. Odstaw miskę na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Słoiki dobrze wymyj i osusz. Sałatkę przenieś do słoików i zalej ją pozostałą zalewą. Wyjmij liście laurowe i je wyrzuć. Dobrze zakręć.
Włóż słoiki do dużego garnka wyścielonego szmatką. Zalej je wodą do ok. ½ wysokości słoików. Wodę zagotuj. Sałatkę pasteryzuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki i odstaw je na blat do góry dnem.
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę jest gotowa do spożycia już po kilku dniach. Przechowuj ją w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu słoików trzymaj ją w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Węgierska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Dla zdrowia
Odsłon: 3963

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 140
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 159
Ostatnio komentowane przepisy

Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Węgierska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Dla zdrowia
Odsłon: 3963

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 140
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 159



Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 2 l wody
- 300 ml octu
- 80 g cukru
- 1,5 łyżki soli
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku
- 15 ziaren kolorowego pieprzu
- 8 liści laurowych
Ogórki pokrój w grube plastry. Marchewkę pokrój w cienkie słupki, paprykę i cebulę w cienkie piórka. Czosnek obierz i pokrój go w plasterki.
Warzywa przenieś do dużej miski.
W dużym garnku umieść wodę z octem, solą i cukrem. Dodaj wszystkie przyprawy. Zalewę zagotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.
Zalewą zalej warzywa i dobrze wymieszaj całość. Odstaw miskę na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Słoiki dobrze wymyj i osusz. Sałatkę przenieś do słoików i zalej ją pozostałą zalewą. Wyjmij liście laurowe i je wyrzuć. Dobrze zakręć.
Włóż słoiki do dużego garnka wyścielonego szmatką. Zalej je wodą do ok. ½ wysokości słoików. Wodę zagotuj. Sałatkę pasteryzuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki i odstaw je na blat do góry dnem.
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę jest gotowa do spożycia już po kilku dniach. Przechowuj ją w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu słoików trzymaj ją w lodówce.
Pyszna sałatka , super.;)