Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka trzyskładnikowa na zimę

Sałatka trzyskładnikowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 4770

Dodano:

Odsłon: 3555

Sałatka z trzech składników i zalewy w lekko pikantnym smaku.Prosta, smaczna i niezastąpiona do zimowych obiadów:)

Składniki

  • ogórki 1,5 kg
  • papryka czerwona 1 duża
  • cebula 1 duża
  • woda 2 szklanki
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • zalewa:
  • woda 2 szklanki
  • ocet 150 ml
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • harissa 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • pieprz ziarnista 5 ziaren
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka trzyskładnikowa na zimę

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki /w zależności od tego do jak dużych słoików będziemy sałatkę przekładać/. Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i nasion i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zalewamy dwoma szklankami letniej przegotowanej wody wymieszanej z solą. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
    Kiedy warzywa będą "leżakować" przygotowujemy zalewę z wody, octu, cukru, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, cukru i harissy. Odstawiamy by przestygła.
    Po godzinie sałatkę odsączamy i zalewamy przygotowaną zalewą, mieszamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie warzywa wraz z zalewą wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min., wyjmujemy z garnka i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń