Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka warzywna, łagodna, na zimę.

Sałatka warzywna, łagodna, na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25019

Dodano:

Odsłon: 37489

Bardzo smaczna, warzywna sałatka na zimę, idealna jako dodatek do dań.
Reklama
Reklama
Sałatka warzywna, łagodna, na zimę.

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować.

  2. Marchew zetrzeć na tarce na wiórka. Cebulę pokroić w piórka.

  3. Ogórki pokroić w skórce w plastry. Czerwoną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek drobno pokroić. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski wrzucić kapustę, marchew, cebulę, ogórki, czerwoną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę, kminek, posolić dwoma czubatymi łyżkami soli nie jodowanej, tylko zwykłą kamionką.

  4. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.

  5. Do rondla wlać sok z warzyw, olej i ocet. Dodać cukier i słodką paprykę w proszku. Zalewę podgrzać i zimną zalewać warzywa w słoikach.Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń