Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka wielowarzywna na zimę

Sałatka wielowarzywna na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17045

Dodano:

Odsłon: 21666

Sałatka bardzo kolorowa, bardzo warzywna i pięknie się prezentuje na stole. Może być jako dodatek do dania główne albo jako dodatek do kanapek, ja osobiście polecam ten drugi wariant. Będzie jak znalazł na sezon.

Składniki

  • Składniki sałatki :
  • 2 kg małych zielonych ogórków
  • 1 główka kalafiora
  • 1 kg fasoli szparagowej
  • 4 papryki czerwone
  • 1/2 kg małej cebuli
  • 9 szkl, wody
  • 1 szkl. soli
  • Zalewa:
  • 2 szkl. octu
  • 7 szklanek wody
  • 3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez 5 minut. Fasolkę kroimy n mniejsze kawałki i również obgotowujemy 5 minut.

  2. Ogórki kroimy w ćwiartki.

  3. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy ja w paski.

  4. Cebule szatkujemy w piórka.

  5. Warzywa dokładnie mieszamy i zalewamy je 9 szklankami wody i 1 szklanką soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.

  6. Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Warzywa dokładnie odsączamy, zalewamy zalewą, dokładnie mieszamy.

  7. Wkładamy do słoików.

  8. Pasteryzujemy 15 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń