Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z cukinii do słoików to zatrzymanie smaków lata w aromatycznej marynacie. Dorosłym smakuje jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, a dzieci uwielbiają ją w domowych burgerach i hot-dogach. W każdej postaci sałatka z cukinii z warzywami jest pyszna, a jej zalewę wykorzystaj jako główny składnik dressingów do sałatek i sosów do mięs. Przechowywana we właściwych warunkach przezimuje w spiżarni przez cały rok.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35702
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6010
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35702
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6010
        
        
                Składniki
Obierz i pokrój cebulę w półplasterki lub piórka. Obierz marchewki i cukinie ze skórki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cukinie pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w krótkie paski. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, zasyp solą, zamieszaj i zostaw na 4 godziny, by puściły sok. Możesz przemieszać w tym czasie warzywa kilka razy.
W tym czasie wykonaj zalewę. Wlej ocet do garnka, zasyp cukrem i dorzuć przyprawy. Mieszaj marynatę, aby cukier się rozpuścił, dodaj koncentrat i gotuj do momentu wrzenia.
Po wymaganym czasie odciśnij z warzyw nadmiar soku i ciasno układaj sałatkę do słoików. Zalej warzywa zalewą, mocno zakręć i dodatkowo pasteryzuj około 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Wyłóż słoiki i pozwól im ostygnąć, a później przenieś sałatkę do spiżarni.