Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z cukinii do słoików to zatrzymanie smaków lata w aromatycznej marynacie. Dorosłym smakuje jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, a dzieci uwielbiają ją w domowych burgerach i hot-dogach. W każdej postaci sałatka z cukinii z warzywami jest pyszna, a jej zalewę wykorzystaj jako główny składnik dressingów do sałatek i sosów do mięs. Przechowywana we właściwych warunkach przezimuje w spiżarni przez cały rok.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1048
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101550
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6041
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1048
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101550
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6041
Składniki
Obierz i pokrój cebulę w półplasterki lub piórka. Obierz marchewki i cukinie ze skórki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cukinie pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w krótkie paski. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, zasyp solą, zamieszaj i zostaw na 4 godziny, by puściły sok. Możesz przemieszać w tym czasie warzywa kilka razy.
W tym czasie wykonaj zalewę. Wlej ocet do garnka, zasyp cukrem i dorzuć przyprawy. Mieszaj marynatę, aby cukier się rozpuścił, dodaj koncentrat i gotuj do momentu wrzenia.
Po wymaganym czasie odciśnij z warzyw nadmiar soku i ciasno układaj sałatkę do słoików. Zalej warzywa zalewą, mocno zakręć i dodatkowo pasteryzuj około 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Wyłóż słoiki i pozwól im ostygnąć, a później przenieś sałatkę do spiżarni.