Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wtedy słodkich, dojrzałych w słońcu polnych pomidorów, a papryka jest dość droga. A gdyby tak zamknąć taką sałatkę w słoiku i sięgnąć po nią w porze obiadu? Danie przygotowane według poniższego przepisu możesz z powodzeniem skonsumować na zimno jako dodatek do kotleta i ziemniaków. Albo wykorzystać w charakterze sosu do makaronu.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 772
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2044
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 772
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2044
Składniki
Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój na mniejsze kawałki i zagotuj w garnku z grubym dnem.
Obierz cebule i pokrój w piórka. Z pora zdejmij wierzchnią warstwę. Przekrój wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki. Przelej cebulę i pora wrzątkiem na durszlaku. Odstaw na chwilę, by obeschły, a następnie przesmaż krótko na maśle i dołóż do gotujących się pomidorów.
Wykrój z papryk gniazda nasienne. Pokrój warzywa w kostkę. Papryczki chili posiekaj drobno – możesz razem z nasionami, jeśli chcesz, by danie było bardziej pikantne. Krótko podsmaż papryki na maśle i także dodaj do pomidorów (razem z masłem z patelni).
Do gotujących się warzyw dodaj sproszkowane papryki i cukier. Duś pod przykryciem do miękkości papryk (około pół godziny), co pewien czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności około 2 l – wyparz je i sprawdź, czy zakrętki nie są uszkodzone. Przełóż gorące warzywa do słoików i szczelnie zakręć. Ustaw denkami do dołu i poczekaj, aż wystygną.
Ustaw słoiki (tak, by się nie stykały ze sobą) w garnku wyłożonym ściereczką. Zalej je do ¾ wysokości wodą o temperaturze pokojowej. Zagotuj. Gotuj przez 20 minut od chwili, gdy woda zawrze. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.