Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kapusty pekińskiej do słoików jest idealnie kwaśna, lekko słodkawa, bardzo wyrazista! Lekko nawiązuje do klasycznych, polskich kiszonek, a lekko do orientalnych smaków azjatyckich. Bogactwo warzyw sprawia, że całość jest nie tylko niesamowicie zdrowa i pełna prebiotyków, ale także kolorowa, wesoła i pyszna! Przygotowuje się ją błyskawicznie i choć wymaga 3 dni marynowania, to warto poczekać.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1071
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5621
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8744
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1071
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5621
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8744
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Składniki
Wszystkie warzywa dobrze umyj i osusz.
Kapustę drobno poszatkuj, a pozostałe warzywa pokrój w kawałki o preferowanym kształcie i wielkości. Wszystko przełóż do miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do lodówki, od czasu do czasu przerzucając składniki.
W garnku zagotuj ocet z cukrem. Odstaw do ostygnięcia.
Warzywa wymasuj, a następnie partiami dobrze odciskaj z nich sok i odkładaj do osobnej miski. Zalej je wodą i ponownie odciśnij.
Czerwoną papryczkę drobno posiekaj i dołóż do pozostałych warzyw. Wymieszaj.
Warzywa przenieś do czystego i wypasteryzowanego słoika. Zalej je mieszaniną octu i delikatnie wymieszaj wszystko widelcem, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakręć pokrywkę.
Gotową sałatkę z kapusty pekińskiej do słoików możesz zapasteryzować w garnku z wodą przez ok. 20 minut lub w piekarniku nastawionym na 120 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Bez pasteryzacji przechowuj ją w lodówce.
Sałatka jest dobra do spożycia po minimum 3 dniach marynowania.