Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kapusty pekińskiej do słoików jest idealnie kwaśna, lekko słodkawa, bardzo wyrazista! Lekko nawiązuje do klasycznych, polskich kiszonek, a lekko do orientalnych smaków azjatyckich. Bogactwo warzyw sprawia, że całość jest nie tylko niesamowicie zdrowa i pełna prebiotyków, ale także kolorowa, wesoła i pyszna! Przygotowuje się ją błyskawicznie i choć wymaga 3 dni marynowania, to warto poczekać.
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 508
Składniki
Wszystkie warzywa dobrze umyj i osusz.
Kapustę drobno poszatkuj, a pozostałe warzywa pokrój w kawałki o preferowanym kształcie i wielkości. Wszystko przełóż do miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do lodówki, od czasu do czasu przerzucając składniki.
W garnku zagotuj ocet z cukrem. Odstaw do ostygnięcia.
Warzywa wymasuj, a następnie partiami dobrze odciskaj z nich sok i odkładaj do osobnej miski. Zalej je wodą i ponownie odciśnij.
Czerwoną papryczkę drobno posiekaj i dołóż do pozostałych warzyw. Wymieszaj.
Warzywa przenieś do czystego i wypasteryzowanego słoika. Zalej je mieszaniną octu i delikatnie wymieszaj wszystko widelcem, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakręć pokrywkę.
Gotową sałatkę z kapusty pekińskiej do słoików możesz zapasteryzować w garnku z wodą przez ok. 20 minut lub w piekarniku nastawionym na 120 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Bez pasteryzacji przechowuj ją w lodówce.
Sałatka jest dobra do spożycia po minimum 3 dniach marynowania.