Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-07-2025
Lato w pełni, a wraz z nim obfitość świeżych warzyw! Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować przetwory na zimę. Dziś mamy dla was przepis na pyszną i prostą sałatkę z ogórków i papryki na zimę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kolacji w chłodniejsze miesiące. Ta kolorowa i orzeźwiająca sałatka to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata w słoikach!
8 słoików o pojemności około 600 ml
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457055
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1284
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2146
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 525
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457055
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1284
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2146
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 525
Składniki
Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój je w niezbyt cienkie plasterki (grubości około pół centymetra).
Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie paseczki.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Warzywa przesyp do dużego garnka lub miski, a następnie zasyp je solą.
Całość dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając, a następnie odstaw w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa w trakcie marynowania.
Po marynowaniu odlej wodę, którą puściły warzywa.
Tak przygotowana sałatka z ogórków i papryki może zostać przełożona do wyparzonych słoików. Nie musisz mocno upychać warzyw, powinny zajmować około 4/5 wysokości słoika.
Przygotuj zalewę. W garnku wymieszaj cukier i wodę. Podgrzej do momentu, aż cukier się rozpuści, a woda zagotuje. Następnie dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Gotuj zalewę około 3 minut.
Ciepłą zalewą zalej warzywa w słoikach. Pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Przyprawy również możesz przełożyć do słoiczków.
Słoiki z sałatką dokładnie zakręć, a następnie zapasteryzuj, gotując je przez około 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką z wodą sięgającą do 2/3 wysokości słoików.
Słoiki studź odwrócone do góry dnem, a następnie odstaw je do spiżarni. Sałatka będzie gotowa do zjedzenia już po 3-4 dniach, ale najlepsza będzie po około 2 tygodniach. W ciemnym i chłodnym pomieszczeniu bez problemu wytrzyma przynajmniej kilka miesięcy.