Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni, a wraz z nim obfitość świeżych warzyw! Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować przetwory na zimę. Dziś mamy dla was przepis na pyszną i prostą sałatkę z ogórków i papryki na zimę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kolacji w chłodniejsze miesiące. Ta kolorowa i orzeźwiająca sałatka to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata w słoikach!
8 słoików o pojemności około 600 ml
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112959
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 302
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 641
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 523
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112959
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 302
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 641
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 523
Składniki
Ogórki dokładnie umyj, a następnie pokrój je w niezbyt cienkie plasterki (grubości około pół centymetra).
Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie paseczki.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Warzywa przesyp do dużego garnka lub miski, a następnie zasyp je solą.
Całość dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając, a następnie odstaw w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa w trakcie marynowania.
Po marynowaniu odlej wodę, którą puściły warzywa.
Tak przygotowana sałatka z ogórków i papryki może zostać przełożona do wyparzonych słoików. Nie musisz mocno upychać warzyw, powinny zajmować około 4/5 wysokości słoika.
Przygotuj zalewę. W garnku wymieszaj cukier i wodę. Podgrzej do momentu, aż cukier się rozpuści, a woda zagotuje. Następnie dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Gotuj zalewę około 3 minut.
Ciepłą zalewą zalej warzywa w słoikach. Pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Przyprawy również możesz przełożyć do słoiczków.
Słoiki z sałatką dokładnie zakręć, a następnie zapasteryzuj, gotując je przez około 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką z wodą sięgającą do 2/3 wysokości słoików.
Słoiki studź odwrócone do góry dnem, a następnie odstaw je do spiżarni. Sałatka będzie gotowa do zjedzenia już po 3-4 dniach, ale najlepsza będzie po około 2 tygodniach. W ciemnym i chłodnym pomieszczeniu bez problemu wytrzyma przynajmniej kilka miesięcy.