Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z ogórków i pomidorów to świetny sposób na zachowanie smaków lata zimą. Aby wzbogacić smak marynaty, dodaliśmy do słoików trochę marchewki i cukinii. Jeśli lubisz bardziej zróżnicowane pikle, dorzuć do słoików małe pieczarki, drobne cebulki lub różyczki kalafiora. Prezentowany przepis obejmuje składniki na 3-litrowy słoik.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 315
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2460
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 315
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2460
Składniki
Dokładnie umyj ogórki, pomidory i cukinie. Z ogórków i cukinii odetnij końcówki. Obierz marchewki i ząbki czosnku. Ogórki, cukinię i marchewki pokrój w paski lub kostkę, a ząbki czosnku posiekaj w plasterki.
Na dno słoika wlej porcję oleju, wrzuć posiekany czosnek, po czym ciasno układaj resztę warzyw (naprzemiennie). Wsyp sól i cukier, wlej ocet, dopełnij słoik gorącą wodą i mocno zakręć. Wstaw słoik do pasteryzacji i pasteryzuj 7-10 minut od momentu zagotowania wody. Ostrożnie wyjmij słoik z sałatką z ogórków i pomidorów, po czym odstaw do góry dnem. Zostaw sałatkę do wystygnięcia, a następnie przechowuj marynowane warzywa w chłodnym miejscu przez całą zimę.