Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 56401

Szybkie i pyszne, uwielbiam takie śliwki do pasztetu (ja jem z sojowym), ale do mięs też świetny dodatek

Składniki

  • śliwki (waga podana już bez pestek), 1 kg
  • woda, 3 szkl
  • ocet 6% lub 10%, 1 szkl
  • cukier, 25 dkg
  • goździki, 4-5 szt.
  • cynamon, wg. uznania, ja daję na smak, tak na oko ok 1 łyżeczki
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śliwki w occie

Przygotowanie

  1. Zalewę zlać do drugiego garnka, podgrzać aby była ciepła ale nie gorąca i zalać śliwki, odstawić do ostygnięcia.

  2. Zalewę zlać - tym razem zagotować, i taką gorącą zalać śliwki. Zostawić aż ostygną. Jak ostygną zlać zalewę i ją zagotować, śliwki przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, mocno zakręcić i do góry dnem.

  3. Można robić też śliwki z pestkami tylko wówczas zalewanie gorącą zalewą trzeba powtarzać trzy razy, a za czwartym razem zamykać w słoiki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń