Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te śliwki w occie są doskonałe, powstały sos wyśmienity. Dość długo się je robi, ale zapewniam, że warto.
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 28760
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 276
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 28760
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 276
Składniki
Ocet z cukrem zagotować i wystudzić. Śliwki umyć, oczyścić i można wyjąć pestki, ale nie koniecznie. Śliwki zalać zalewą. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż śliwki wyraźnie puszczą sok. Zlać sos i zagotować. Wystudzić. Ponownie zalać śliwki. Nie można zalewać gorącym sosem, bo śliwki się ugotują. Czynność powtarzać kilka razy. Do momentu, aż śliwki wyraźnie się pomarszczą. Powkładać śliwki do wyparzonych słoiczków. Zalać sosem. Dokładnie pozamykać. Pasteryzować 15 min. Pozostały sos porozlewać do słoiczków. Słoiczki z sosem też pasteryzować 15 min. Jest to fantastyczny składnik dresingów. Smacznego.