Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak zapakowane śliwki do słoików pozostają w całości, nie ropadają się. Świetnie nadają sie do ciast, deserów. Super smakują z kaszą manną lub kluseczkami.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4704
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4704
Składniki
Umyte śliwki pokroić na pól i powyjmować pestki. Takie śliczne połówki wkładać do wyparzonych słoików i dociskać. W połowie napełniania słoików dodać po łyżce lub więcej cukru. Można cukier pominąć jeśli owoce są bardzo słodkie. Dokładnie zakręcać nakrętkami. Nakrętki też muszą być wyparzone. Słoiki wstawiać do garnka z wodą. Na dnie trzeba położyć ścieteczkę. Pasteryzować 15-20 min od zagotowania się wody. Wyjąć słoiczki i odwrócić denkiem do góry. Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć grubym ręcznikiem lub kocykiem. Śliwki nieco opadną i puszczą sok. W zimie jak znalazł. Można zjadać prosto ze słoiczków, albo wykorzystać do deserów, ciast, kluseczków. Smacznego.