Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki w syropie są czymś pomiędzy śliwkowym kompotem a konfiturą ze śliwek. Dojrzałe owoce są słodkie i miękkie, przy tym zachowują swoją strukturę. Śliwki w syropie wykorzystasz do przyrządzania ciast i deserów, a możesz zjeść je bezpośrednio ze słoika jako słodką przekąskę.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116523
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7966
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3004
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1524
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1288
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116523
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7966
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3004
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1524
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1288
Składniki
Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Wlej wodę do garnka, dosyp cukry, goździki, wlej sok z cytryny i wrzuć laskę cynamonu lub przyprawę w proszku. Jeśli nie lubisz posmaku cynamonu, zrezygnuj z tego dodatku. Zagotuj syrop i wystudź. Dla miodowych smakoszy polecamy dodanie 1-2 łyżek miodu.
Do umytych, wyparzonych słoików ciasno układaj połówki śliwek, lecz nie ugniataj owoców na siłę. Zostaw około 2 cm zapasu od krawędzi słoika. Zalewaj śliwki ciepłym syropem tak, by zakryć owoce, wytrzyj ranty szkła i mocno zakręć słoiki.
Pasteryzuj śliwki przez 7-12 minut, w zależności od tego, jaki poziom miękkości owoców chcesz uzyskać. Po czym ostrożnie wykładaj słoiki z garnka, odstawiaj obracając do góry dnem i pozwól wystygnąć. Gotowe śliwki w syropie przechowuj w spiżarni całą zimę.