Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki w syropie są czymś pomiędzy śliwkowym kompotem a konfiturą ze śliwek. Dojrzałe owoce są słodkie i miękkie, przy tym zachowują swoją strukturę. Śliwki w syropie wykorzystasz do przyrządzania ciast i deserów, a możesz zjeść je bezpośrednio ze słoika jako słodką przekąskę.
Składniki
Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Wlej wodę do garnka, dosyp cukry, goździki, wlej sok z cytryny i wrzuć laskę cynamonu lub przyprawę w proszku. Jeśli nie lubisz posmaku cynamonu, zrezygnuj z tego dodatku. Zagotuj syrop i wystudź. Dla miodowych smakoszy polecamy dodanie 1-2 łyżek miodu.
Do umytych, wyparzonych słoików ciasno układaj połówki śliwek, lecz nie ugniataj owoców na siłę. Zostaw około 2 cm zapasu od krawędzi słoika. Zalewaj śliwki ciepłym syropem tak, by zakryć owoce, wytrzyj ranty szkła i mocno zakręć słoiki.
Pasteryzuj śliwki przez 7-12 minut, w zależności od tego, jaki poziom miękkości owoców chcesz uzyskać. Po czym ostrożnie wykładaj słoiki z garnka, odstawiaj obracając do góry dnem i pozwól wystygnąć. Gotowe śliwki w syropie przechowuj w spiżarni całą zimę.