Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas ma w swojej pamięci smak, który przywołuje smak dzieciństwa. Jeśli dla ciebie są to śliwki z octem według przepisu babci, to skorzystaj z naszej receptury – gwarantujemy doświadczenie kulinarne, które przeniesie cię wprost do lat dzieciństwa. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Polecam.
Odsłon: 1195
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1650
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1130
Polecam.
Odsłon: 1195
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1650
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1130
Składniki
Do przygotowania śliwek w occie wybierz dojrzałe owoce, których miąższ bez problemu odchodzi od pestki.
Węgierki dokładnie umyj i osusz. Usuń ogonki, przekrój każdy z owoców na pół i usuń pestki.
Przepołowione śliwki umieść w słoikach (koniecznie je wcześniej wyparz, podobnie jak nakrętki). Owoce mocno wciskaj do słoików.
Przygotuj zalewę – w tym celu umieść w garnku wodę, cukier, goździki i cynamon. Zagotuj całość, a następnie dodaj ocet. Całość zagotuj i wyłącz palnik, gdy tylko zalewa zacznie wrzeć.
Słoiki ze śliwkami uzupełnij gorącą zalewą. Zakręć szczelnie pokrywkami i zapasteryzuj w garnku z gorącą wodą.
W tym celu zamknięte słoiki umieść w garnku, na którego dnie ułożyłeś bawełnianą ściereczką. Pamiętaj, że nie mogą się stykać. Zalej wodą do ⅗ wysokości słoików i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika na średnią i pasteryzuj przez 20 minut śliwki w occie. Przepis babci nie jest błyskawiczny, ale jest sprawdzony, dzięki czemu masz pewność, że przetwory przygotowane zgodnie z nim będą wyśmienicie smakować. Przekonaj się sam!