Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas ma w swojej pamięci smak, który przywołuje smak dzieciństwa. Jeśli dla ciebie są to śliwki z octem według przepisu babci, to skorzystaj z naszej receptury – gwarantujemy doświadczenie kulinarne, które przeniesie cię wprost do lat dzieciństwa. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4713
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4713
Składniki
Do przygotowania śliwek w occie wybierz dojrzałe owoce, których miąższ bez problemu odchodzi od pestki.
Węgierki dokładnie umyj i osusz. Usuń ogonki, przekrój każdy z owoców na pół i usuń pestki.
Przepołowione śliwki umieść w słoikach (koniecznie je wcześniej wyparz, podobnie jak nakrętki). Owoce mocno wciskaj do słoików.
Przygotuj zalewę – w tym celu umieść w garnku wodę, cukier, goździki i cynamon. Zagotuj całość, a następnie dodaj ocet. Całość zagotuj i wyłącz palnik, gdy tylko zalewa zacznie wrzeć.
Słoiki ze śliwkami uzupełnij gorącą zalewą. Zakręć szczelnie pokrywkami i zapasteryzuj w garnku z gorącą wodą.
W tym celu zamknięte słoiki umieść w garnku, na którego dnie ułożyłeś bawełnianą ściereczką. Pamiętaj, że nie mogą się stykać. Zalej wodą do ⅗ wysokości słoików i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika na średnią i pasteryzuj przez 20 minut śliwki w occie. Przepis babci nie jest błyskawiczny, ale jest sprawdzony, dzięki czemu masz pewność, że przetwory przygotowane zgodnie z nim będą wyśmienicie smakować. Przekonaj się sam!