Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao, w smaku przypomina śliwki w czekoladzie/
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 57
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 57
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Śliwki myję, dryluję i tnę w kostki. Wrzucam do garnka i smażę na małym ogniu odparowując wodę. Całość co jakiś czas mieszam, tak żeby nic mi się nie przypaliło. Trwa to kilka godzin. Proces ten zazwyczaj dzielę na 2 dni.
W trakcie smażenia dodaję cukier i cukier wanilinowy. Całość dalej smażę, co jakiś czas mieszając przez około 1-2 godziny. Gdy konfitura zgęstnieje dodaję kakao i smażę jeszcze około 45 minut. Gorącą "Nutellę śliwkową" wkładam do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików i szczelnie zakręcam. Pod wpływem ciepła słoiki powinny się zamknąć, jeśli nie to je zagotowuję w wodzie.