Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W środku zimy smakują jak... marmolada jedzona przez Władysława Szpilmana w ,,Pianiście,,
To sposób mojej mamy na przetwarzanie szczawiu na zimę. Prosty, nie wymagając...
Odsłon: 81
Naleśniki z serem zawsze przypominają mi najcudowniejsze smaki dzieciństwa. T...
Odsłon: 1157
To sposób mojej mamy na przetwarzanie szczawiu na zimę. Prosty, nie wymagając...
Odsłon: 81
Naleśniki z serem zawsze przypominają mi najcudowniejsze smaki dzieciństwa. T...
Odsłon: 1157
Składniki
Truskawki umyć, obrać z szypułek i włożyć do garnka. Dodać przegotowaną wodę i cukier. Zagotować. Owoce puszczą sok. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować owoców, albo nie pozostawić owoców surowych. Dodać kardamon. Wymieszać i przełożyć, przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić dobrze pokrywkę i słoik ustawić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Pod warunkiem, że słoiki napełniamy bardzo gorącym kompotem. Pozostawić do wystudzenia. Przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu. Kompot jest bardzo esencjonalny. Smacznego.