Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone jabłka do słoików to stały element wyposażenia każdej spiżarni. Smak pysznej szarlotki lub naleśników z dodatkiem smażonych jabłek jest wprost niezastąpiony. Jabłka przypominają konfiturę, ponieważ mus nie jest gładki, są wyczuwalne fragmenty owoców. Dodaj szczyptę cynamonu lub przyprawy do szarlotki, by podkręcić smak jabłek.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 302
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20536
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 302
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20536
Składniki
Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę lub ósemki. Wrzuć jabłka do dużego garnka z grubym dnem, dolej połowę wody lub soku i smaż przez około 30 minut. Mieszaj jabłka od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i resztę płynu. Duś jabłka jeszcze przez godzinę, aż owoce nabiorą konsystencji konfitury.
Nie wyłączając ognia (aby nie zmniejszać temperatury), napełniaj słoiki gorącymi jabłkami, wycieraj krawędzie i mocno zakręcaj. Obróć do góry dnem i odstaw do przestygnięcia. Następnie sprawdź, czy pokrywki dobrze się zassały i czy widoczne jest wklęśnięcie. Jeśli nie, zapasteryzuj słoiki przez 5-10 minut, aby zwiększyć ich trwałość. Przechowuj słoiki z jabłkami w spiżarni.