Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone jabłka do słoików to stały element wyposażenia każdej spiżarni. Smak pysznej szarlotki lub naleśników z dodatkiem smażonych jabłek jest wprost niezastąpiony. Jabłka przypominają konfiturę, ponieważ mus nie jest gładki, są wyczuwalne fragmenty owoców. Dodaj szczyptę cynamonu lub przyprawy do szarlotki, by podkręcić smak jabłek.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 204
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1026
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1821
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3464
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27403
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 204
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1026
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1821
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3464
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27403
Składniki
Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę lub ósemki. Wrzuć jabłka do dużego garnka z grubym dnem, dolej połowę wody lub soku i smaż przez około 30 minut. Mieszaj jabłka od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i resztę płynu. Duś jabłka jeszcze przez godzinę, aż owoce nabiorą konsystencji konfitury.
Nie wyłączając ognia (aby nie zmniejszać temperatury), napełniaj słoiki gorącymi jabłkami, wycieraj krawędzie i mocno zakręcaj. Obróć do góry dnem i odstaw do przestygnięcia. Następnie sprawdź, czy pokrywki dobrze się zassały i czy widoczne jest wklęśnięcie. Jeśli nie, zapasteryzuj słoiki przez 5-10 minut, aby zwiększyć ich trwałość. Przechowuj słoiki z jabłkami w spiżarni.